fredag 21 mars 2014

Egen laboration

Vilken ämne neutraliserar bäst?

Material: Tre provrör, en provrörshållare, universal papper, tesked, bägare, Socker, bikarbonat, koksalt, saltsyra, BTB.

Utförande: Ta tre rör och ställ dem i ett provrörsställ. Mät sedan upp 20 ml saltsyra i bägaren, Häll sedan upp 20 ml i varje provrör. Häll i två droppar BTB i varje rör. Ta sedan en tesked socker och häll i det vänstra röret, en tesked koksalt i mittenröret och en tesked bikarbonat i det högra röret. Skaka om rören och Kola färgen på innehållet. Ta sedan tre universal papper och doppa i ett i varje rör. Jämför färgerna på pappret med färgen på baksidan på universal pappers paketet. 

Hypotes: jag tror att Det provröret som blir grönast har den basen som neutraliserar bäst.


Slutsats: Bikarbonaten neutraliserar bäst men fräter, bubblar och skapar en gas som heter koldioxid = CO2. Det bildas även Natriumklorid. Den fick grön färg och på unervisal pappret så var hade syran blivit neutral. Syran fick mellan 6-7 på ph skalan.
I med om man lägger i basist i surt så blir ph-värdet lite mer basist än det var inan.
Sockret och Koksaltet var lika effektiva (Sockret var snäppet bättre). Jag anser att det hade varit skönare att ha dessa två ämnena i magen för att då börjar det inte bubbla och fräta. Färjen på sockerblandningen blev orange och koksaltet blev råsa (röd). Båda var jämna på Ph skalan på 1 fast sockret var snäppet mer åt två på Ph skalan än koksaltet.

Det hade varit bättre om man hade bägare istället för provrör för när man hällde i ämnena så kom det utanför. Nu så blev det inte exakt lika mycket av varje ämne och då visar inte resultatet exakt.

Värdena efter blandningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar