onsdag 5 november 2014

Labbrapport Litium

Bakgrund: Litium är ett grundämne och tillhör i gruppen Alkalimetaller. Litium är består alltså av atomer. Litium är mjuk och metall men ändå hårdast inom Alkalimetallerna. Litium är väldig lätt och har en mycket hög elledningsförmåga. Litium måste förvaras i syrefria vätskor för att den inte ska oxideras den bildar då vätgas och hydroxidjoner.


Fråga: Vi testade vad som händer när man lägger litium i vatten och vad som bildades då.


Material: Vatten, Litium, ett provrör, tändstickor, glasskål, pinsätt.


Utförande: Jag började med att fylla glasskålen upp till 1/3 med vatten. Sedan så hämtade jag litiumbiten från Kenth och använde pincett för att det är skadligt för huden. Vi lade biten i vattnet och satte direkt provröret över litium biten så att all gas kom in i glaset. När biten hade försvunnit så tog jag upp röret men täppte för öppningen med tummen innan jag vände upp det. Sen tände partnern en tändsticka och precis när jag lyfte på tummen så hållde han den brinnande tändstickan över provröret.


Resultat: När Litium biten blandades med vattnet så började den ryka och flyga runt på vattenytan. Det luktade illa och om man andades in det så blev man torr i halsen. När den hade försvunnit helt och vi tände på gasen så smällde det och röret blev lite varmare.


Slutsats: När litium blandas med vatten så reagerar den genom att den fräter till en gas som kallas vätgas fast det bildas även hydroxidjoner. I med att litium atomen har en minusladdning lite utanför så reagerar de lätt med andra ämnen t.ex luft och vatten. En felkälla är att lamporna eller batteriet kan vara sönder.

1 kommentar: